Nakon puna dva desetljeća od otkrića kako je Crljenak kaštelanski predak svjetski poznatom kalifornijskom Zinfandelu, po prvi put u Kaštelima se organizira i sajam vina te dobre hrane „ZINFEST 2021. – Festival Crljenka i rođaka”, a sve u sklopu europskog projekta Revival kojeg provodi RERA-a, razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije.
– Tri dana ćemo prezentirati, upoznavati vas sa okusima Crljenka i njegovih rođaka, družiti se s kaštelanskim vinarima koji obnavljaju svoje vinograde i sade nove. Predstavit ćemo vam brojne EU projekte kojima osiguravamo kvalitetu života ali i mogućnost ulaganja. Puno toga je pred nama i samo vas mogu pozvati pridružite nam se u “Marini Kaštela” na našem prvom “ZINFEST-u 2021.” – pozvao je sve Srećko Radnić, organizator ovog zanimljivog događanja koje je svečano otvoreno u Kaštel Gomilici.
Najavio je i projekciju filma „Potizanje mriže braganje”, kao i zanimljivu slikovnicu „Crljenak kaštelanski junak”, još jednom zahvaljujući na podršci i svim izlagačima, te Splitsko-dalmatinskoj županiji, Gradu Kaštelima i Turističkoj zajednici Kaštela na potpori kako bi se i kroz vino, vinograde, priču o Crljenku, degustaciji i vinske kapljice ali i sljubljivanje s tradicionalnom hranom, razvijala Kaštela u novom smjeru brandiranje turizma.
Upravo je to naglasila Nada Maršić, direktorica TZ Kaštela, hvaleći i ovu manifestaciju kao još jedan dodatni razlog dolaska gostiju u sedam bisera Kaštelanskog zaljeva, ali i ponudu koja se već oblikuje kroz vinske ture, fešte od kuhanja – sipa i boba, obilaske vinograda, sudjelovanje u berbi, vožnji kočijama, povezivanju ribara i težaka….
Turisti traže doživljaj, a mi stvarno imamo za ponuditi široku paletu i lokacija i tradicije i običaja – zadovoljna je direktorica TZ Kaštela, što je sve podržao i Stipe Čogelja, dožupan splitsko-dalmatinski koji je i službeno otvorio prvi festival vina i hrane „ZINFEST 2021. – Crljenak i rođaci”:
– Imamo se čim podičiti, na raspolaganju su nam europska sredstva da to sve i provedemo, te zajedničkim radom sve organiziramo i predstavimo svijetu bogastvo naše tradicije, ono što su nam naši preci ostavili a mi sada modernizirali- kazao je Čogelja.
Obilaskom štandova izlagača, svi su se na licu mjesta mogli kušati vrhunska vina s oznakom Crljenak kaštelanski, ali i njegove srodne sorte, dok će tijekom tri dana događanja u „Marini Kaštela”, sve do subote, i bogata gastronomska ponuda biti ponuđena posjetiteljima. Pod palicom vrhunskog cheefa Antuna Niševića, tradicionalna jela, spremat će učenici i djelatnici srednjih škola: Turističko ugostiteljske škole iz Splita, Srednje strukovne škole „Oliva Alegra“, Ugostiteljske škole „Blaž Juraj Trogiranin“ Trogir, kao i polaznici visoke škola za management „Aspira“ i kaštelanska Srednja poljoprivredna škola „Stjepan Radić”, no i profesionalni kuhari.
Svi znamo kako hrana uz savršenu vinsku kapljicu, znači neraskidivu vezu za sve gurmane i degustatore što je dodatni poziv da posjetite „Marinu Kaštela” i prvi „ZINFFEST” četvrtak do 19 sati, te petak od 10 do 19 sati i subotu od 10 do 14 sati kada će biti upriličeno i svečano zatvaranje sajma Crljenka kaštelanskog i rođaka.
Sajam se provodi uz sve epidemiološke mjere, a ulaz na sajam je besplatan.
IZLAGAČI:
OPG Ante Kuzmanić, Vinarija Matela, Udruga maslinara Kaštela "Mastrinka", Riba Dražin d.o.o., Vina Tomić, Vinarija Marin Milan, Vinarija Milan Kaštel Novi, Kairos vina, Vinarija Vuina, Poljoprivredno braniteljska zadruga Svilaja, OPG Perišin – vina i vinogradi Perišin, Putalj Vinarija, Krauthaker d.o.o., NIRS d.o.o., Bek pušnica d.o.o., Vina Bedalov, Vinarija Krolo, Klaster Zora, Vina Stina – Brač, OPG Ivica Radunić, Kraljevi vinogradi, Poljoprivredna škola Braća Radić, Biškić čokolada – Nadalina, Vina Sikuli i Turistička zajednica Kaštela.
RASPORED DOGAĐANJA:
Festival Crljenak i rođaci – PROJEKT REVIVAL
11.11.2021. – ČETVRTAK – prvi dan
13:00 sati, CEREMONIJA SVEČANOG OTVARANJA
16.00 – 18.00 sati, B2B i networking prethodno prijavljenih izlagača
16.00 – 18 sati predstavljanje projekata REVIVAL, EMBLEMATIC, REMEMBER, LABELSCAPE
19.00 sati, zatvaranje prvog dana festivala
PROGRAM PRIPREMANJA JELA I KUŠANJA
14.00 SATI Turističko ugostiteljska škola Split
15.30 sati Srednja strukovna škola „Oliva Alegra“
17.00 sati Srednja poljoprivredna škola „Stjepan Radić“
12.11.2021. – PETAK – drugi dan
10:00 sati, otvaranje drugog dana
15:00 sati, PROJEKTI- RAZVOJNA AGENCIJA GRADA KAŠTELA………
16:00 sati, PROJEKTI- UDRUGA ULJARA MASTRINKA
16.30 sati, „PINEL I VINO“
17:00 sati,PROJEKT „ DALMACIJA STORY TELLING“
18.00 sati projekcija filma „POTIZANJE BRAGANJE“
18 30 sati slikovnica u izradi „CRLJENAK KAŠTELANSKI JUNAK“
19.00 sati, Zatvaranje drugog dana
19.00 -22.30 sati, večer KAŠTELANSKI ŽMULI I PJATI, restoran Spinnaker
PROGRAM PRIPREMANJA JELA I KUŠANJA
14.00 SATI Ugostiteljska škola „Blaž Juraj Trogiranin“
15.30 sati Visoka škola za menagament „Aspira“
17.00 sati Srednja poljoprivredna škola „Stjepan Radić“
13.11.2021. – SUBOTA – treći dan
10 sati otvaranje trećeg dana
11:30 sati, predstavljanje Smjernica za izradu ECO-SMART Strategija za FLAGove.
Predstavljanje FLAG ŠKOJI
13:00 sati,WOW ocjenjivanje vina
14:00 sati zatvaranje manfestacije
10.00 sati , U PROSTORIMA ZADRUGE KAŠTELA COOP program„PINEL I VINO“
PROGRAM PRIPREMANJA JELA I KUŠANJA
11.00 SATI Pušnica Bek- Antun Nišević
12.00 sati Sipa i bob- svjetski prvak Andro Vetma
12.00 sati kuhanje tradicijskog brujeta- Antun Nišević
14.00 sati zatvaranje prvog “ZINFFEST 2021.”