Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

U Kaštelima održana informativna radionica za poduzetnike

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) održala je u Kaštelima  informativnu radionicu o mogućnostima dodjele bespovratnih sredstava i financijskih instrumenata Mikro i Malih zajmova za ruralni razvoj. Radionicu su pozdravnim riječima otvorili zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a, Mario Turalija i gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović.

- Do sada je HAMAG-BICRO potaknuo investicije u vrijednosti od 9,3 milijarde kuna, od čega se na Splitsko-dalmatinsku županiju odnosi 1,1 milijardu kuna. Osim bespovratnih sredstava, ESIF financijskih instrumenata, poduzetnicima su na raspolaganju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj Mikro i Mali zajmovi, a nakon potpisivanja ugovora s 15 financijskih institucija, i pojedinačna jamstva. HAMAG-BICRO je svakodnevno na terenu s ciljem predstavljanja mogućnosti financiranja mikro, malog i srednjeg poduzetništva – izjavio je zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a, Mario Turalija.

Agencija je ovom prilikom s poduzetnicima podijelila prikupljeno iskustvo u vrednovanju i provedbi projekata iz EU fondova kako bi im se olakšao proces prijave i provedbe projekata. Poduzetnici su imali priliku čuti koje su najčešće pogreške koje se događaju prilikom izrade projektnih prijava te su upoznati s pojedinim fazama tijekom provedbe projekta nakon potpisa ugovora.

- Drago mi je da se ova informativna radionica za poduzetnike održava u Kaštelima jer ovaj grad ima ogromni poduzetnički potencijal, posebno u turističkom sektoru. Vodimo računa o razvoju gospodarstva koliko god je to u našoj mogućnosti. Investitorima nastojimo izići u susret i olakšati otvaranje tvrtki stvaranjem svih preduvjeta, a našim obrtnicima i poljoprivrednicima dajemo subvencije. Zato smo uveli nove mjere potpora poduzetnicima u visini od pola milijuna kuna, dok s iznosom od 100 tisuća kuna sufinanciramo nabavu sadnog materijala poljoprivrednicima – izjavio je gradonačelnik Denis Ivanović.

Prezentirane su mogućnosti financiranja putem financijskih instrumenata Mikro i Malih zajmova za ruralni razvoj. Naime, prošle godine potpisan je Sporazum o financiranju između Ministarstva poljoprivrede, HAMAG-BICRO-a te Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, za provedbu novih financijskih instrumenata kojima se omogućava jednostavnije, brže i lakše kreditiranje ulaganja u poljoprivredu, preradu i šumarstvo.

Nakon uspješno plasiranih Mikro i Malih zajmova sa 0,5 % kamate, a za sektor mljekarstva i najnižom kamatom ikad od 0,1% - u prvih nekoliko mjeseci primjene rezultirali su sa 100 odobrenih zajmova u vrijednosti od 30 milijuna kuna. Nakon potpisivanja ugovora s 15 odabranih financijskih institucija na raspolaganju su i Pojedinačna jamstva do gotovo 10 milijuna kuna po projektu i stopom jamstva od 80% za mljekarski sektor i mlade poljoprivrednike.

Svrha financijskih instrumenata Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. je potaknuti razvoj poljoprivrednog, prerađivačkog i šumarskog sektora, omogućavanjem povoljnijih uvjeta financiranja kao što su niže kamatne stope, niže naknade, duži rokovi otplate i veća mogućnost počeka uz manje instrumenata osiguranja koje korisnici moraju priložiti.