Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Povodom Svih svetih položeni vijenci i upaljene svijeće

Tradicionalno uoči blagdana Svih svetih, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve hrvatske branitelje i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana pred spomen obilježjem u Kaštel Lukšiću i na Malačkoj pred spomen obilježjem poginulim braniteljima gdje je ujedno održana i sveta misa uz odrješenje grijeha koju je predvodio don Mate Škaričić.

Vijence su položili predstavnici Grada na čelu s gradonačelnikom Denisom Ivanovićem, predsjednikom Gradskog vijeća Ivanom Udovičićem, te članovima udruga proizašlih iz Domovinskog rata, članovima Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana Kaštela i predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Kaštela.

- Povodom blagdana Svih svetih, odnosno povodom Dušnog dana svake godine se ponajprije prisjetimo svojih umrlih članova iz obitelji, ali na poseban način odamo počast svim preminulim i poginulim hrvatskim braniteljima jer ipak oni su najzaslužniji, a njihova prolivena krv dala je da smo danas u slobodnoj državi i da smo mi danas ovdje -  kazao je gradonačelnik Ivanović.

S obzirom na epidemiološku situaciju, ovogodišnji protokol je izmijenjen te je za razliku od proteklih godina kada se za blagdan misa i odrješenje grijeha održavalo u Gradskoj vijećnici u Kaštel Sućurcu, ove godine je to bilo na otvorenom na Malačkoj.

- Živimo u posebnim uvjetima zbog epidemioloških mjera kojih se moramo pridržavati, ali neovisno o tome trebamo odati počast svim našim mrtvima. Grad Kaštela zajedno sa Gradskim vijećem i našim udrugama iz Domovinskog rata te ostalima kao i svake godine odaje počast prvom hrvatskom predsjedniku za sve ono što je dao za Hrvatsku i svim našim hrvatskim braniteljima s područja grada Kaštela i kaštelanske Zagore. Na kraju krajeva, zbog njih danas uživamo slobodu. Ne smijemo ih zaboraviti jer oni su žrtve bez kojih nas danas ne bi bilo u slobodnoj Hrvatskoj – kazao je nakon polaganja vijenaca u Kaštel Lukšiću, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić.

Tekst i foto: PGK