Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Ministrica poljoprivrede otvorila radove u ribarskoj luci na Brižinama

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković službeno je otvorila radove na izgradnji i uređenju ribarske luke na Brižinama, projektu vrijednom 45 milijuna kuna kojim će se izgraditi dodatni objekti, urediti obala i povećati kapacitet prihvata brodova.

- Za ovaj projekt iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo osigurano je 36 milijuna kuna. Svjedoci smo brojnih kritika da se desetljećima u Hrvatskoj nije ulagalo u ribarstvo i ribari se često žale na postojeću infrastrukturu - kazala je Vučković.

Nedostatak vezova, opreme za hlađenje i slično, tek je maleni dio onoga što radnicima nedostaje.

-Sada je odobreno šest projekata, dva u Istri, na Rabu, Ugljanu, Gaženica i kao najjužniji projekt Brižine. No to nije sve, jer uskoro kreće novo programsko razdoblje i ja se nadam da je ispred nas period od jedno desetak godina istinskog ulaganja u ribarsku infrastrukturu - obećala je Vučković.

- Uređenjem ove luke povećat će se kapaciteti, dobit ćemo 12 vezova, bit će saniran podmorski i nadmorski dio obalnih zidova, izgradit će se objekt za privremeno skladištenje svježe ribe i opskrbu ledom te za servis ribarskih mreža i skladištenje ambalaže, osigurat će se sanitarno-higijenskih uvjeti za posade, urediti prometnica te zelenilo. Luka će pružiti i jedan ekološki benefit jer će se tu moći zbrinjavati otpad koji nastaje uslijed ribarenja, a s druge strane imat ćemo i jaču električnu mrežu čime će se smanjiti emisija štetnih plinova u atmosferi – kazao je o projektu ravnatelj Lučke uprave Split Vice Mihanović.

Važnost ove luke na gospodarskoj sceni Splitsko – dalmatinske županije i grada Kaštela istaknuli su župan Blaženko Boban te kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović navodeći kako je trebalo dugi niz godina kako bi se realizirao ovaj projekt, koji će u Kaštela donijeti najmoderniju i najopremljeniju luku na području Jadrana.

Prema najavama radovi će trajati godinu dana.