Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Kiparsko slikarska kolonija Kaštela 2019. „1500 godina stara kaštelanska maslina zaštićeni spomenik prirode“

Drugu godinu za redom od 4. do 6. listopada u Kaštelima će se održati manifestacija Kiparsko-slikarska kolonija „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode – Kaštela 2019.“ u organizaciji Grada Kaštela,  TZ Kaštela, Muzeja Kaštela, Bijaća društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela , udruge Šušur, udruge maslinara Mastrinka i SŠ Braća Radić.

Hrvatski kipari i slikari na prostoru gdje raste 1500 godina stara maslina izrađivat će skulpture od grana ovog jedinstvenog primjera masline u Hrvatskoj koja je spomenikom prirode proglašena 1990. g. – rijetki primjerci drveta. Grane su prema preporuci „Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Split“ zbog statike i njenog očuvanja odrezane 2012.-2015. godine. U isto vrijeme slikari stvarat će svoja djela na temu iste. Voditelj kolonije je akademski kipar Vene Jerković. Umjetnici koji sudjeluju su: Matko Mijić – kipar, Robert Budor – slikar, Zlatko Modrić – slikar, Dijana Iva Sesartić – kiparica, Tihana Karlović – slikarica, Tijana Mihailović – kiparica, Nikola Faller – kipar, Nikola Džaja – kipar, Antonia Budano – pjesnikinja.

Ovim projektom želimo pridonijeti podizanju svijesti mladih, šire populacije građana te turista o značaju kaštelanskih znamenitosti. S obzirom da je utvrđena starost ovog jedinstvenog primjerka drveta te da je utvrđena njena jedinstvenost i različitost može se smatrati autohtonim, odnosno, izvornim kaštelanskim stablom koje je već dugo simbol maslinarstva i kulture Kaštela, grada u kojem se po prvi puta spominje hrvatsko ime „Ja Trpimir, potpomognut milošću Božjom knez Hrvata...“ Trpimirova darovnica, 4. ožujka 852.

Tradicija uzgoja masline i proizvodnja ulja dio su bogate baštine ovog kraja stoga u godini kada Hrvatska obilježava 26. obljetnicu primanja u članstvo Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda za vrijeme kolonije biti će upriličen i sajam maslinova ulja i proizvoda od maslina.

Kolonija će trajati tri dana u vremenu od 10 do 17 sati i biti će otvorena za javnost te će se posjetitelji moći pobliže upoznati s ovim jedinstvenim primjerkom jednog od najstarijih stabala masline u Hrvatskoj koja je očuvana sve do danas i svjedoči o kulturi i poljoprivredi ovog kraja koje je otkrićem Kaštelanskog crljenka, kao sinonima svjetski poznate vinske sorte Zinfandel učinilo grad Kaštela jednim od najpoznatijih vinskih desitancija u svijetu. Gdje je vino i maslina – tu je i kultura, govorili su stari Grci.

            Radovi nastali na koloniji bit će izloženi 06. listopada uz prigodni program, radovi stare kaštelanske ljepotice simbola dugovječnosti, plodnosti, mira, blagoslova i Mediterana.

 

PROGRAM:

04. 10.   16.00h  - svečano otvaranje Kiparsko-slikarske kolonije „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode“  Kaštela 2019., uz prigodni program

                              - prezentacija i kušanje čaja od lista 1500 godina stare masline

                              - izložba nagrađenih radova od 1500 godina stare masline na „Noćnjaku“

                               - izložba nastalih radova na kiparsko-slikarskoj koloniji 2018. g.

                               - Sajam maslinovog ulja i proizvoda od masline

05. 10.   10 - 17h  - kiparsko-slikarska kolonija 

06. 10.    10-16h  - kiparsko-slikarska kolonija

                17h      - zatvaranje Kiparsko-slikarske kolonije „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode“         Kaštela 2019., uz prigodni program

                              - izložba nastalih kiparsko-slikarskih radova

                              - prezentacija i kušanje čaja od lista 1500 godina stare masline

Sve dane ulaz za posjetitelje je besplatan