Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Kaštela u top 10 gradova s najvećim izdvajanjima za vrtiće

U top 10 gradova s najvećim izdvajanjem za vrtiće u prošloj godini su još i Oroslavje, Dugo Selo, Bjelovar, Varaždinske Toplice, Mursko Središće, Knin, Kaštela i Novi Marof. Gleda li se pak izdvajanje za predškolsko obrazovanje u odnosu na broj stanovnika, tu su još Samobor, Knin, Poreč, Prelog i Sveta Nedjelja, piše portal gradonacelnik.hr.

Prema prošlogodišnjem istraživanju, u preko 150 hrvatskih općina mališani nisu imali priliku ići u vrtić, jer vrtića nema. A negdje gdje ih i ima, nisu dovoljno veliki da prihvate svu djecu. To je i bio jedan od razloga zašto je kroz EU novac pokrenut projekt kojim će se omogućiti jednaka dostupnost vrtića za svu djecu, a ne samo ovisno o tome je li grad ili općina bogata ili siromašna. Zato trenutačno nema grada u kojem se ne gradi vrtić, a velikim dijelom su gradnje ciljane na općine, tj. ruralna područja, kako bi se i tamo pružila prilika mališanima pohađati vrtić. Cilj EU je da do sljedeće godine 95 posto djece pohađa vrtić.

Diljem Hrvatske gradi se, tako, ili obnavlja oko 500 vrtića, a njih oko 200 je u naseljima do 5.000 stanovnika, jer se kroz Program ruralnog razvoja u manjim mjestima žele unaprijediti životni i radni uvjeti, te osigurati kvalitetna komunalna i društvena infrastruktura.

Gradovi također idu u tom smjeru, neki od vrtića od lani su otvoreni, velik broj je obnovljen i dograđen, sve je više djece upisano, liste čekanja su sve manje, a negdje ih i nema. Veći problem je trenutačno u gradovima u koje se useljavaju nove obitelji s djecom. Osim gradnje i proširenja, mnogi se i vrtići energetski obnavljaju u cilju smanjenja potrošnje energije. Osim što je cilj upisati svu djecu koja žele pohađati vrtić, poduzima se i niz mjera za podizanje kvalitete predškolskog obrazovanja. Pa se produljuje boravak djece u vrtićima, omogućava učenje stranog jezika, uvode pomoćnici kako bi se i djeci s poteškoćama u razvoju omogućilo uključivanje u redovne odgojno-obrazovne skupine i niz drugih aktivnosti. u cilju daljnjeg poticaja da sve više djece upisuje vrtić, za roditelje se sve više subvencionira cijena vrtića, ponegdje to gradovi rade i za boravak djecu u privatnim vrtićima, dok se u nekim gradovima vrtići i ne plaćaju.

Mi smo napravili smo analizu izdvajanja gradova za predškolsko obrazovanje u prošloj godini, a na temelju podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna za 2018. godinu. Prema tim podacima, u prvih deset gradova s najvećim izdvajanjima su isključivo mali i srednji gradovi, a rekorderi Vinkovci i Nin.

Grad Vinkovci iz proračuna je tako za vrtiće izdvojio 9,50 posto proračuna, slijedi Nin sa 8,60 posto, te Oroslavje s 8,09 posto. U prvih deset su još Dugo Selo, Bjelovar, Varaždinske Toplice, Mursko Središće, Knin, Kaštela i Novi Marof - piše portal gradonacelnik.hr.