Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Kaštela ponovno bilježe porast broja stanovnika

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o kretanju stanovnika, tj. procjeni broju stanovnika izračunatog na temelju migracija i prirodnog kretanja, u Kaštelima je prošle godine ponovno zabilježen porast. Grad pod Kozjakom se, prema službenim brojkama, na kraju 2019. godine približio brojci od 41 000 stanovnika!

- Iako većina hrvatskih gradova bilježi negativne trendove, naš grad se smjestio među prvih 5 gradova s najvećim rastom stanovnika što nas sve zajedno neizmjerno raduje. Po pitanju demografske politike u posljednje tri godine zaista smo mnogo napravili svjesni činjenice da su djeca, mladi i obitelji naša budućnost. Dat ćemo sve od sebe da im osiguramo još bolje uvjete za rad i život kako bi sretno živjeli u našem gradu – ističe gradonačelnik Denis Ivanović komentirajući ove najnovije podatke.

Unatoč tome što je usporen, broj stanovnika u Republici Hrvatskoj posljednjih godina je u padu, ponajprije zbog iseljavanja, a kako je riječ pretežito o mladim obiteljima, broj rođenih je također u padu. Gleda li se analiza po gradovima, od 2011. godine tek je 27 gradova bilo u plusu, odnosno imalo porast broja stanovnika, a slika se popravlja posljednjih godina, pa je tako lani u plusu bilo 40 gradova, piše gradonačelnik.hr. Najveći dio gradova koji broje više stanovnika nalazi se u jadranskim županijama.