Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Dani kolektivne sadnje drveća i u Kaštelima

Građanska inicijativa ''Dani kolektivne sadnje drveća'' provodi akciju sadnje drveća na razini cijele Hrvatske od petka 25. do nedjelje 27. listopada. Pod motom ''Zasadi drvo, ne budi panj'' i Kaštelani će ovog vikenda imati priliku dati svoj doprinos ozelenjivanju vlastite životne sredine. 

Inicijativu je pokrenula Varaždinka Mateja Angelina Kramar s ciljem poticanja građana, udruga, tvrtki i ustanova da bilo samostalno, bilo u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbaniziranim sredinama.

Koordinatorica inicijative za Splitsko-dalmatinsku županiju, Marina Kuzmanić, po struci dipl.ing Biologije i ekologije mora, a inače voditeljica udruge Dea Dia dance studio,  kazala nam je kako su se do sada u akciju uz Kaštela uključili i Split, Trogir, Solin, Sinj, Omiš, Makarska, Dugopolje, Čiovo te otoci Brač, Šolta i Hvar. Naglasila je trud svih uključenih, od inicijatora, organizatora, koordinatora, do predstavnika gradova, općina i ustanova, a podrška je za pojedine lokacije stigla i od Hrvatskih šuma u vidu doniranih sadnica i pomoći stručnih službi.

U Kaštelima će se akcija provoditi na nekoliko lokacija, u rudnicima Sv. Juraj-Sv. Kajo sudjelovati će radnici Cemexa sa kaštelanskim vatrogascima i učenicima Osnovne škole ''Knez Mislav'' iz Kaštel Sućurca. Grad Kaštela organizira sadnju na prostoru južno od planinarskog doma Malačka, sa osiguranim prijevozom u subotu ujutro ispred Osnovne škole ''Filip Lukas'' u Kaštel Starom. Također u subotu ujutro biti će organiziran prijevoz za sadnju na južnim obroncima Kozjaka, uz protupožarni put između Kambelovca i Gomilice te Kambelovca i Lukšića. Informacije o polasku zainteresirani će moći pronaći na Facebook stranici inicijative https://www.facebook.com/groups/883581695358483/

U akciju su se uključile i kaštelanske osnovne škole, ''Bijaći'' i ''Filip Lukas'', čiji će djelatnici sa učenicima oplemeniti školski okoliš, na način da će svaki razred zasaditi svoje stablo.

Marina se posebno zahvalila i istaknula doprinos Grada Kaštela, Cemexa, craft pivovare Familija koja je donirala 80 sadnica šumskih vrsta, te pozvala građane da se uključe u ovu hvale vrijednu akciju i po mogućnosti sa sobom ponesu potreban alat i pomagala za sadnju.

- Svako posađeno drvo je značajno, a zajedno možemo napraviti puno! Lopate i sadnice u ruke i pridružite nam se, stoji u pozivu  inicijative.

 

Tekst: PGK